Alternatieven voor studiefinanciering
Als student heb je het meestal niet breed. Je betaalt niet alleen voor een studie, maar mogelijk ook voor een onderkomen, verzekeringen, boodschappen en een telefoon- en/of internetabonnement. En je wilt af en toe natuurlijk ook iets leuks doen. Met studiefinanciering en een bijbaantje kom je een eind. Maar wat als je geen studiefinanciering krijgt? Dan zul je op een andere manier aan financiering moeten komen. Bijvoorbeeld door een lening af te sluiten.Wanneer geen studiefinanciering?Je heb geen recht op studiefinanciering wanneer je niet voldoet aan de volgende eisen:
- Je bent jonger dan 30 jaar wanneer de studiefinanciering ingaat.
- Bij een mbo-opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn, bij een hbo- of wo-opleiding heb je ook voor je 18e al recht op studiefinanciering.
- Je volgt een duale of voltijdse opleiding aan een hogeschool of universiteit die minimaal één jaar duurt of een voltijdse beroepsopleidende leerweg (BOL) van minimaal een jaar.
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Of je voldoet aan de voorwaarden wanneer je een niet-Nederlandse nationaliteit hebt maar wel een bepaalde verblijfsstatus of verblijfsvergunning.
Doe je als mbo-student een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) dan heb je geen recht op studiefinanciering. In de meeste gevallen krijg je 4 jaar studiefinanciering wanneer je een studie doet in het mbo, hbo, of wo. Van het studentenreisproduct mag je als mbo'er maximaal 5 jaar gebruikmaken en als hbo'er of wo'er maximaal 7 jaar vanaf het begin van de studie. Van een studielening mag je, afhankelijk van de duur van de hbo- of wo-studie, maximaal 10 jaar gebruik maken. Dit noemt men het maximale recht op studiefinanciering. Heb je dit maximale recht verbruikt en ben je nog niet klaar met studeren, dan zul je geld moeten lenen.Alternatieven voor studiefinancieringEr zijn alternatieven voor studiefinanciering. Zoals een levenlanglerenkrediet. Studenten van 30 jaar of ouder die een mbo bol-opleiding of een hbo- of wo-studie volgen, mogen hiervan tot hun 55e gebruik maken. Je leent het geld gedurende de opleiding en betaalt het na de studie binnen 15 jaar terug. Je leest op de website van DUO eer over het levenlanglerenkrediet en de voorwaarden. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan zul je geld moeten lenen bij de bank. In dat geval zijn er twee kredietvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.Persoonlijke leningSluit je een persoonlijke lening af, dan krijg je een vast bedrag op je rekening. Je betaalt de lening vervolgens elke maand in vaste termijnen, binnen een afgesproken periode terug. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. Dit is geen flexibele leenvorm. En de rente ligt hoger dan de rente die wordt gerekend bij een studielening.Doorlopend kredietEen doorlopend krediet is een krediet met een limiet. Tot dit bedrag kun je geld opnemen wanneer je wil. Je betaalt elke maand een deel rente en aflossing terug. Het gedeelte dat je hebt terugbetaald, mag je opnieuw opnemen. Deze kredietvorm vraagt om discipline want je doet veel langer over het aflossen wanneer je telkens opnieuw krediet opneemt. Ook is de rente variabel.Studiekosten aftrekken bij de BelastingdienstKrijg je geen studiefinanciering en heb je hier ook geen recht op? Mogelijk mag je wel bepaalde studiekosten aftrekken bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden en welke kosten je af mag trekken.Geïnteresseerd in internationale betrekkingen?Ben je geïnteresseerd in internationale betrekkingen in de breedste zin van het woord? Dan kun je je aanmelden als lid van SIB-Amsterdam. Dit is dé studentenvereniging die studenten met verschillende studieachtergronden die interesse hebben in internationale politiek samenbrengt.