Verslag minister Timmermans
Voetbal, diplomatie en politiek: Lezing Minister Timmermans 16/6/14
Zijn auto stond aan de verkeerde kant van CREA, aan de overkant van het water. Helaas voor Frans Timmermans, onze minister van Buitenlandse Zaken, moest hij een stukje langer lopen. Echter, voor ons zorgde het voor mooie foto’s van zijn aankomst. Nadat de laatste mensen hun plaatsje in de mooie Muziekzaal van CREA hadden gevonden kon het feest losbarsten.
Het onderwerp van de middag was voetbal, en voetbal in relatie tot politiek en oorlog. Over de verschillen tussen voetbal en oorlog; ‘voetbal straft direct, in oorlog wordt er altijd pas achteraf gestraft.’ Over een hoogste onpartijdige autoriteit in het voetbal, de scheidsrechter, en hoe die ontbreekt tijdens oorlog. Maar ook over de overeenkomsten, de emotie die loskomt en het gevoel van een winnaar en een verliezer. De minister vertelde over hoe hij zijn passie voor voetbal (als fanatiek Roda JC en AS Roma fan) probeert te gebruiken in zijn werk als Nederlands hoogste diplomaat. Over hoe hij door voetbal de aandacht weet te trekken van zijn collega’s tijdens een Europese top, en hoe hij daar meer mee bereikt dan met zijn standaardpraatjes.
Maar bovenal, benadrukte hij, is voetbal een spiegel van de samenleving. Hier komen alle culturen bijeen. Kijk maar naar de nationale elftallen die deelnemen aan het WK op dit moment. Zoveel verschillende culturen die allemaal voor hetzelfde land spelen. En natuurlijk mocht ook de vergelijking tussen een voetballer en een diplomaat niet ontbreken. 'Andrea Pirlo zou een uitstekende diplomaat zijn, resultaatgericht, onopvallend en en teamspeler.'
Kritische vragen waren er ruim voldoende. Gespreksleider Jan-Reinder Rosing had het nakijken en rende de hele zaal door voor vragen over Rusland, diplomatie als spel en rascisme. En overal werd een uitgebreid antwoord op gegeven, behalve op de vraag ‘hoe word je minister van Buitenlandse Zaken?’ Timmermans was verrast door de vraag en leek zich niet te herinneren hoe hij het voor elkaar had gekregen. Maar ach, een slippertje kan altijd gebeuren natuurlijk. Een andere kritische vraag ging over diversiteit in de sport, en waarom er zo weinig aandacht was voor meisjes in het voetbal. Maar verreweg de meest interessante discussie ging over de houding in het diplomatieke spel. Moeten diplomaten zich aan de spelregels houden? Of mogen zij resultaatvoetbal spelen, en alles doen wat nodig is om het beste voor het Koninkrijk binnen te slepen? De meningen hierover waren verdeeld, en de gemoederen liepen soms hoog op deze middag, maar na het kijken van een mooie pot voetbal ging men uiteindelijk tevreden naar huis.