Zorgverzekering informatie voor studenten

doorSIB Webredactie

Zorgverzekering informatie voor studenten

De wereld van de zorgverzekeringen wordt met het jaar ingewikkelder. Elk jaar komen er meer regels bij, gaat de premie omhoog en is het nog lastiger kiezen omdat je qua aanbod door de bomen het bos niet meer ziet. Door als student de juiste keuze te maken kun je per maand echter een hoop geld besparen. Maar waar moet je eigenlijk beginnen bij het zoeken naar de juiste zorgverzekering voor 2015?

Veranderingen 2015
Er zullen in 2015 een aantal veranderingen doorgevoerd worden, waarvan deze het belangrijkste zijn om te weten:

  • Het eigen risico wordt verhoogd naar 375 euro per jaar (dit was 360 euro)
  • De zorgpremie gaat waarschijnlijk (gemiddeld) van 1115 euro naar 1215 euro per jaar. Het precieze bedrag verschilt per zorgverzekeraar, die maken dat medio november bekend
  • Hogere inkomens ontvangen minder zorgtoeslag
  • Door de komst van de budgetpolissen zullen de prijsverschillen per zorgverzekeringspakket groter worden

Zorgtoeslag
Als student heb je naar alle waarschijnlijkheid recht op zorgtoeslag. Dat vraag je aan als je 18 jaar of ouder bent, een zorgverzekering hebt en een inkomen hebt dat lager is dan 28.482 euro per jaar. Voldoe je aan deze eisen? Dan kun je tot wel 72 euro per maand (2014) terugkrijgen. Gezien er voor studenten genoeg goedkope verzekeringen te vinden zijn kan dat betekenen dat je basiszorgverzekering je uiteindelijk geen extra geld kost.

Eigen risico en dekking basispakket
Een zorgverzekering afsluiten betekent dat je voor basiszorg, zoals deze is afgesproken in Nederland, verzekerd bent. Waar je dan exact voor verzekerd bent kun je bij je verzekeraar nakijken. Maar let op, iedereen is verplicht om 360 euro (2014) eigen risico te betalen. Dat betekent dat de eerste 360 euro van je gemaakte zorgkosten voor eigen rekening komen. Je kunt deze eigen risico vrijwillig met 100, 200, 300, 400 of 500 euro verhogen. In ruil daarvoor krijg je korting op je premie.

Goed inlezen
Op internet is genoeg informatie te vinden over de verschillende aanbieders van zorgverzekeringen en welke daarvan speciale studentenpakketten aanbieden. Lees je goed in en bedenk welke zorg voor jou belangrijk is. Heb je last van chronische klachten en moet je vaak naar de fysiotherapeut? Of heb je een slecht gebit en moet je regelmatig naar de tandarts? Kortom, kies een pakket dat aansluit op jouw situatie. Hoyhoy.nl heeft een speciale pagina met informatie voor studenten

Over de auteur

SIB Webredactie administrator