Zet je diploma op de blockchain: minder gedoe en administratie

doorSIB Web redactie

Zet je diploma op de blockchain: minder gedoe en administratie

Als je studeert dan ken je het vast wel. Het aanvragen van een diploma is een enorm gedoe. Van je onderwijsinstelling krijg je jouw diploma en kan je een gewaarmerkte kopie krijgen. Maar dit gaat allemaal analoog. Wat als je een nieuwe gewaarmerkte kopie wil krijgen? Dan moet je een afspraak maken, wat lang kan duren.

Dat moet toch makkelijker kunnen? Wat als jouw diploma op een veilige online omgeving is op te vragen? Dan heb je meer controle over je eigen diploma, en ben je minder afhankelijk van een derde partij zoals je onderwijsinstelling. En dat kan met blockchain.

Wat is blockchain?
Je hebt vast wel ooit eens gehoord van blockchain, maar wat is het precies? Blockchain is eigenlijk niets anders dan een keten van chronologisch geordende blokken data. Deze data is gedistribueerd. Dat betekent dat niet één centrale partij verantwoordelijk is voor het beheer van de data, maar dat meerdere partijen de data beheren.

De blokken data worden door middel van cryptografie en complexe algoritmes met elkaar verbonden. Alle computers die op het netwerk zijn aangesloten controleren of de data klopt. Is er niks aan de hand, dan wordt de data toegevoegd.

Hoe meer computers zijn aangesloten op een blockchain-netwerk, hoe veiliger een blockchain is. Bij de blockchain van bitcoin is dit bijvoorbeeld het geval, duizenden computers controleren dagelijks de staat van het netwerk.

De blockchain is het meest bekend van bitcoin. Maar je kan ook andere soorten data opslaan. Blockchain kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt in de gezondheidszorg, of om je diploma op te slaan. En daar gaat dit artikel over.

Wat zijn de voordelen van het opslaan van je diploma op de blockchain?

Fraude wordt helemaal uitgesloten
De kans op fraude is minder groot als je diploma op de blockchain staat. Een papieren diploma kan je vervalsen. Als je jouw diploma op het juiste papier print of een stempel van je onderwijsinstelling weet te bemachtigen, ben je er in principe al.

Maar met blockchain is dit onmogelijk. Dan wordt je diploma namelijk direct gekoppeld met een hash. Dat is een cryptografische code die onvervalsbaar is. Om je diploma te controleren kan iemand de hash invoeren. Klopt er ook maar één cijfer of letter niet? Dan is je diploma ongeldig.

Minder administratie en moeite
Wil je nu een kopie van je diploma bemachtigen? Dan moet je naar de balie van je onderwijsinstelling gaan. Afhankelijk van de drukte bij de balie kan dat een proces zijn van weken. Dat kan anders met blockchain.

Staat jouw diploma op de blockchain, dan kan je altijd bij je diploma komen. Informatie op de blockchain staat namelijk publiek en openbaar op het internet, en is altijd te bereiken. Geen gedoe meer met administratie, bureaucratie en papieren, dat is dan achterhaald.

Meer controle over je resultaten
Op dit moment zijn je diplomagegevens in het beheer van je onderwijsinstelling. Heb je de gegevens nodig, dan moet je daar contact opnemen.

Maar jij hebt hard gewerkt voor je diploma, dus is het dan ook niet logisch dat je zelf meer controle krijgt? Bij de blockchain heeft iedere deelnemer aan het netwerk evenveel controle. Dat noem je decentraal. Of je nu student bent of hoogleraar, iedereen kan gegevens opvragen.

Pilot voor diploma op de blockchain
Klinkt goed, toch? Waarom zien we dit dan nu niet terug? Nou, achter de schermen wordt er al hard aan gewerkt. Een Amerikaanse partij is druk bezig om een applicatie te ontwikkelen waarmee je jouw diploma op de blockchain kan zetten.

Sinds 2017 is Learning Machine in samenwerking met Massachusetts Institute of Technology bezig met het ontwerpen van een tool waarmee je met behulp van blockchain technologie jouw eigenaarschap van je diploma kan bewijzen. Dat kan dan met behulp van een mobiele applicatie.

De app werkt zo: via de applicatie kan je een diploma uploaden. Jouw diploma wordt dan verwerkt in de blockchain. Aan je diploma wordt een unieke hash gekoppeld. Deze hash kan je dan zien als een gewaarmerkte kopie van jouw diploma.

Wil je aan een andere partij bewijzen dat dit jouw diploma is? Dan deel je simpelweg de hash die je hebt gekregen. De andere partij kan dan deze hash invoeren op de applicatie om te zien of jouw diploma voorkomt in de blockchain. Als je jouw code correct hebt doorgegeven, dan wordt je direct doorverwezen naar jouw diploma.

Je ziet het: dat gaat allemaal stukken makkelijker en sneller dan dat het nu gaat!

Op dit moment gaat het vooral nog om pilots en experimenten, een applicatie zoals deze wordt in Nederland nog niet gebruikt. Maar zoals je ziet heeft de blockchain enorme potentie voor deze toepassingen. Zowel studenten als docenten kunnen er baat bij hebben. En wie weet, straks staat jouw diploma in de toekomst misschien ook wel op de blockchain!

Over de auteur

SIB Web redactie administrator