Tips om als student op je autokosten te besparen!

doorSIB Web redactie

Tips om als student op je autokosten te besparen!

Tips om als student op je autokosten te besparen!

Als student is het leven behoorlijk duur. Naast je studiekosten en je woonlasten wil je natuurlijk ook nog een beetje genieten van het leven. Daarom is het soms noodzakelijk om op bepaalde dingen te bezuinigen. Bijvoorbeeld wanneer je een auto hebt. Maar hoe kun je de kosten voor je auto zo laag mogelijk? Wat zijn aspecten waar je als autobezitter nu echt op kunt bezuinigen? Hieronder worden enkele tips gegeven om zo goedkoop mogelijk auto te rijden.

Kies een tweedehandse auto
Natuurlijk is een nieuwe auto mooier en is de kans dat er iets kapotgaat of vervangen moet worden een stuk kleiner. Je betaalt er echter ook behoorlijk veel geld voor. Als je als student een auto wilt kopen, is het dan ook verstandiger om te kiezen voor een tweedehandsje. Er zijn meer dan genoeg tweedehands auto’s die behoorlijk degelijk zijn. Het is trouwens wel verstandig om een ‘kenner’ mee te nemen wanneer je een auto tweedehands gaat kopen, zeker als je dat bij een particulier doet. Zo voorkom je dat je een auto koopt waar direct al van alles mis mee is. Als verzekering voor de auto kiezen veel mensen met een oudere wagen voor een WA-verzekering omdat dit stukken voordeliger is.

Autoverzekering
Elke auto dient verzekerd te zijn. Een autoverzekering kan behoorlijk veel geld kosten. Als je wilt besparen is het verstandig om goed naar de verzekering van je auto te kijken. Vergelijk autoverzekeringen met elkaar en kies de verzekering die het beste bij je past. Er kan tussen verschillende verzekeringen namelijk een behoorlijk groot verschil zitten en het zou natuurlijk zonde zijn als je veel te veel betaalt voor de autoverzekering. Daarbij gaat het overigens niet alleen om het laagste bedrag per maand. Verzekeringsmaatschappijen geven bijvoorbeeld ook een no-claimkorting na een jaar schadevrij rijden. Lees vooraf de polisvoorwaarden goed door zodat je weet hoe hoog deze korting is, want deze verschilt per verzekeraar. Wanneer een auto ouder is dan acht jaar is het verstandig om voor een WA-verzekering te kiezen. Dat is de meest goedkope manier om je auto te verzekeren. Voor auto’s tussen de drie en de acht jaar oud wordt aangeraden om deze beperkt casco te verzekeren. Nieuwere auto’s verzeker je meestal volledig casco.

Laat de auto zoveel mogelijk staan
Klinkt vrij logisch, maar de meest effectieve manier om te bezuinigen op je auto is door deze niet al te veel te gebruiken. Natuurlijk ontkom je er soms niet aan wanneer je bijvoorbeeld een lange afstand moet afleggen naar een plaats waar je met het openbaar vervoer niet kunt komen, als het weer écht verschrikkelijk is of als je op vakantie wilt met de auto. Probeer jezelf echter waar mogelijk per fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Je kunt niet voor niets gratis met het OV reizen toch? Bovendien is fietsen en reizen met het OV beter voor het milieu en een stuk gezonder voor jezelf. Een typisch voorbeeld van een win-win situatie dus!

Over de auteur

SIB Web redactie administrator