Snelheid van internet en de kosten die daar tegenover staan

doorSIB Web redactie

Snelheid van internet en de kosten die daar tegenover staan

Snelheid van internet en de kosten die daar tegenover staan

Het internet is tegenwoordig onmisbaar in het dagelijkse leven. Helemaal als student. We doen er alles mee: contact houden met vrienden en familie, informatie opzoeken voor de studie, films en series kijken, gebruiken voor onze smartphones en nog zo veel meer. Het is dan ook niet zo gek dat er meerdere providers zijn die internet aanbieden met verschillende Mb/s en verbindingen. Dit maakt kiezen voor het best passende abonnement echter niet altijd eenvoudig.

De snelheid van het internet dat je thuis hebt, hangt grotendeels af van hoeveel je betaalt. Dus eigenlijk werkt het net als bij veel andere investeringen. Hoe sneller het internet is, hoe meer je ermee kunt doen en hoe meer het vaak ook kost. Zoveel is duidelijk. Hoe bepalen jullie in het studentenhuis nou hoe snel het internet voor jullie moet zijn?

Snelheid van het internet
Het is belangrijk om te kijken naar hoeveel mensen er op het internet moeten, met hoeveel apparaten en waar ze het precies voor moeten gebruiken. Een overzicht van populaire activiteiten op het internet en welke internetsnelheid ze vereisen is hier wel op zijn plaats:

1. Mailen: minder dan 1 Mb/s
2. Eenvoudige websites bezoeken: 1-2 Mb/s
3. Surfen op sociale media: 1-2 Mb/s
4. Via het internet bellen: meer dan 4 Mb/s
5. YouTube kijken: 4-8 Mb/s

Sturen jullie in het studentenhuis vooral mails en bezoeken jullie soms wat websites? Of zit iedereen veel op YouTube en Netflix en wordt er veel gedownload en geüpload? Daartussen zit een groot verschil in internetverbruik. Let hierop en stel het abonnement daarop af. Beantwoord dus de vraag ‘Wat doen we op internet, met hoeveel apparaten zitten we op het net en hoeveel Mb/s hebben we daarvoor nodig?’.

De snelheid van het internet bepalen
Hoe snel het internet precies is, wordt weergegeven met het aantal megabytes per seconde, of Mbps. Deze wordt doorgaans op twee manieren gemeten:

1. Upload; waarbij data verstuurd wordt
2. Download; waarbij data ontvangen wordt

De snelheid bepalen die nodig is

Hoe sneller internet is, hoe meer men ervoor betaalt. Nagaan hoe snel het internet precies moet zijn geeft dus de kans om precies te betalen voor wat je gaat gebruiken; niet meer en niet minder. Een overzicht van wat een lichte, gemiddelde of zware verbruiker precies inhouden is hierbij wel van belang. Weet je wat jullie in het studentenhuis zijn? Ga dan Ga internet vergelijken en ontdek wel abonnement jullie nodig hebben. Zo kunnen jullie samen best wat besparen op de uitgaven – tenzij de huisbaas betaalt voor het abonnement.

1. Een lichte gebruiker
Als het internet enkel wordt gebruikt om te surfen en te mailen, dan spreekt men van een lichte gebruiker. Hierbij maakt het eigenlijk niet echt uit welk abonnement je kiest – het internet is snel snel genoeg. Maar! Het is wel voordeliger om dan een abonnement met minder Mb/s te kiezen, aangezien dat goedkoper is en je niet meer nodig hebt dan dat.

2. Een gemiddelde gebruiker
Als er naast bovenstaande activiteiten ook weleens YouTube-filmpjes en andere online-programma’s worden gekeken, dan kan er het best worden gekozen voor een abonnement met een snelheid van 20 Mbps of meer.

3. Een zware gebruiker
Zitten jullie in een gamehuis en worden er dus online spelen gespeeld, en wordt er ook nog eens flinke bestanden, zoals films en games, gedownload? Dan is het waarschijnlijk de beste keuze om een abonnement met een snelheid van 50 Mbps of meer te kiezen. Zo raakt niemand gefrustreerd door super traag internet – en we weten allemaal dat bijna niets zo vervelend is als dat.

Snelheid zelf verbeteren
Wil je de internetsnelheid van het abonnement dat je op het moment hebt proberen te verbeteren? Dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt meerdere handelingen treffen om dit voor elkaar (proberen) te krijgen.

Over de auteur

SIB Web redactie administrator