Nieuws

doorSIB Web redactie

Alternatieven voor studiefinanciering

Als student heb je het meestal niet breed. Je betaalt niet alleen voor een studie, maar mogelijk ook voor een onderkomen, verzekeringen, boodschappen en een telefoon- en/of internetabonnement. En je wilt af en toe natuurlijk ook iets leuks doen. Met studiefinanciering en een bijbaantje kom je een eind. Maar wat als je geen studiefinanciering krijgt? Dan zul je op een andere manier aan financiering moeten komen. Bijvoorbeeld door een lening af te sluiten.

Wanneer geen studiefinanciering?
Je heb geen recht op studiefinanciering wanneer je niet voldoet aan de volgende eisen:

 • Je bent jonger dan 30 jaar wanneer de studiefinanciering ingaat.
 • Bij een mbo-opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn, bij een hbo- of wo-opleiding heb je ook voor je 18e al recht op studiefinanciering.
 • Je volgt een duale of voltijdse opleiding aan een hogeschool of universiteit die minimaal één jaar duurt of een voltijdse beroepsopleidende leerweg (BOL) van minimaal een jaar.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Of je voldoet aan de voorwaarden wanneer je een niet-Nederlandse nationaliteit hebt maar wel een bepaalde verblijfsstatus of verblijfsvergunning.

Doe je als mbo-student een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) dan heb je geen recht op studiefinanciering. In de meeste gevallen krijg je 4 jaar studiefinanciering wanneer je een studie doet in het mbo, hbo, of wo. Van het studentenreisproduct mag je als mbo’er maximaal 5 jaar gebruikmaken en als hbo’er of wo’er maximaal 7 jaar vanaf het begin van de studie. Van een studielening mag je, afhankelijk van de duur van de hbo- of wo-studie, maximaal 10 jaar gebruik maken. Dit noemt men het maximale recht op studiefinanciering. Heb je dit maximale recht verbruikt en ben je nog niet klaar met studeren, dan zul je geld moeten lenen.

Alternatieven voor studiefinanciering
Er zijn alternatieven voor studiefinanciering. Zoals een levenlanglerenkrediet. Studenten van 30 jaar of ouder die een mbo bol-opleiding of een hbo- of wo-studie volgen, mogen hiervan tot hun 55e gebruik maken. Je leent het geld gedurende de opleiding en betaalt het na de studie binnen 15 jaar terug. Je leest op de website van DUO meer over het levenlanglerenkrediet en de voorwaarden. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan zul je geld moeten lenen bij de bank. In dat geval zijn er twee kredietvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening
Sluit je een persoonlijke lening af, dan krijg je een vast bedrag op je rekening. Je betaalt de lening vervolgens elke maand in vaste termijnen, binnen een afgesproken periode terug. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. Dit is geen flexibele leenvorm. En de rente ligt hoger dan de rente die wordt gerekend bij een studielening.

Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een krediet met een limiet. Tot dit bedrag kun je geld opnemen wanneer je wil. Je betaalt elke maand een deel rente en aflossing terug. Het gedeelte dat je hebt terugbetaald, mag je opnieuw opnemen. Deze kredietvorm vraagt om discipline want je doet veel langer over het aflossen wanneer je telkens opnieuw krediet opneemt. Ook is de rente variabel.

Studiekosten aftrekken bij de Belastingdienst
Krijg je geen studiefinanciering en heb je hier ook geen recht op? Mogelijk mag je wel bepaalde studiekosten aftrekken bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden en welke kosten je af mag trekken.

Geïnteresseerd in internationale betrekkingen?
Ben je geïnteresseerd in internationale betrekkingen in de breedste zin van het woord? Dan kun je je aanmelden als lid van SIB-Amsterdam. Dit is dé studentenvereniging die studenten met verschillende studieachtergronden die interesse hebben in internationale politiek samenbrengt.

doorSIB Web redactie

Internet, tv en bellen op je studentenkamer

Als je op kamers gaat wonen, moet je zelf betalen voor tv en internet. Soms is er voor het hele studentenhuis een abonnement afgesloten, waarvoor jij via de huur je aandeel betaalt. Maar dit is niet altijd het geval. Moet jij zelf een abonnement afsluiten voor internet, tv en (eventueel) bellen? In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Bedenk wat je nodig hebt
Wil je kunnen internetten, tv-kijken en bellen? Dan kun je ervoor kiezen een alles-in-1-pakket af te sluiten, hierin zijn de kosten voor internet, tv én bellen inbegrepen. Dit is vaak voordeliger dan het afsluiten van verschillende losse abonnementen. Daarnaast betaal je maar één keer aansluitkosten, omdat je maar één abonnement afsluit. Grote kans dat je als student bijna nooit met de vaste telefoon belt. Maar mocht je dit toch af en toe doen, dan is het goed om te weten dat je telefonie er vaak (bijna) gratis bij krijgt. Een pakket met alleen internet en tv is vaak net zo duur. Kijk je nooit tv – omdat Neflix voor jou voldoende is – en bel je nooit, dan kun er natuurlijk ook voor kiezen om alleen een internetabonnement af te sluiten.

Gewenste internetsnelheid
Internet is natuurlijk onmisbaar voor jou als student. Hoeveel Mb/s je nodig hebt, hangt af van je internetgebruik. Als je alleen af en toe het nieuws checkt en wat mailtjes verstuurt, is 20 Mb/s genoeg. Maar als student heb je waarschijnlijk wel wat meer nodig dan dat. Wil je non-stop kunnen Netflixen en Spotify kunnen luisteren via meerdere apparaten, dan is 20 tot 50 Mb/s aan te raden. Ben je daarnaast ook nog een fanatiek online gamer en/of maak je met meerdere studenten tegelijk gebruik van het internet? Ga dan voor minimaal 50 Mb/s.

Extra zenderpakket nodig?
Wil je graag tv kunnen kijken op je studentenkamer? Bedenk dan welke zenders je ‘nodig’ hebt. Vind je de standaardzenders meer dan genoeg, of wil je graag een extra zenderpakket voor sport en/of films? Bedenk in dat laatste geval wel dat je voor extra zenderpakketten ook meer betaalt.

Bellen met de vaste lijn
Bellen is bij een alles-in-1-pakket vaak gratis inbegrepen. Moet je hier bij jouw gewenste provider wel voor betalen? Dan kun je kiezen voor betalen per minuut of onbeperkt bellen. Bel je alleen heel af en toe met de vaste lijn, dan is betalen per minuut voordeliger. Hang je graag uren aan de lijn, dan is het verstandig om voor onbeperkt bellen te gaan. Bel je nooit, en is bellen niet gratis inbegrepen in het pakket? Kies dan voor een pakket zonder bellen.

Goedkoopste abonnement
Als student heb je waarschijnlijk niet veel te besteden. Je wilt dus niet te veel geld kwijt zijn voor internet, tv en bellen. Gebruik een vergelijkingssite om te kijken waar jij het goedkoopste abonnement kunt afsluiten op basis van jouw voorkeuren. Tip: kijk ook of je misschien gebruik kunt maken van een studentenkorting.

 

doorSIB Web redactie

Vijf to do’s met buitenlandse vrienden in Amsterdam

Amsterdam is een van de favoriete stedentrips bij reizigers die in Europa op zoek zijn naar wat cultuur of een weekendje weg. Meer dan terecht, want met de vele bezienswaardigheden in en rond de Nederlandse hoofdstad spendeer je hier al snel enkele dagen. Echter, als je iemand vraagt wat er zoal te doen is in Amsterdam, dan krijg je al snel twee antwoorden: het Red Light District en de beroemde Coffeeshops. Maar Amsterdam is uiteraard meer dan deze twee bezienswaardigheden. Mocht je enkele buitenlandse vrienden hebben uitgenodigd voor een bezoek aan Amsterdam, dan mag je deze vijf plaatsen zeker niet missen.

1. Het Anne Frank Huis
Iedereen kent het verhaal van het Joodse meisje Anne Frank die een dagboek bijhield toen ze samen met haar familie zich moest schuilhouden in het Achterhuis om uit de handen te blijven van de nazi’s. Datzelfde huis is gelegen aan de Prinsengracht 263-267 en is tegenwoordig open voor bezoekers. De rondleiding verloopt via een uitgestippelde route waarbij je het volledige pand verkent. Zo kruip je ook achter de boekenkast door om het verborgen Achterhuis te verkennen waar Anne Frank en haar familie lange tijd schuilhielden. Een bezoekje aan het Anne Frank Huis dien je wel goed te plannen aangezien het regelmatig uitverkocht is.

2. De Musea
Met het Rijksmuseum en het Van Gogh museum telt Amsterdam twee musea die je niet mag missen. Het Van Gogh museum telt een grote collectie aan werken van Nederland’s bekendste schilder, en brieven van zijn hand, gericht aan zijn broer. Het Rijksmuseum biedt dan weer een verzameling aan Nederlandse kunstwerken aan van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het bekendste werk dat hier wordt tentoongesteld is ongetwijfeld De Nachtwacht van Rembrandt.

3. De Grachtengordel
Wie aan Amsterdam denkt, denkt aan de grachtengordel die de stad opsplitst. De Nederlandse hoofdstad heeft een unieke opbouw en wordt hierdoor wel eens vergeleken met Venetië. Een wandeling langs een van de vele grachten zorgt ervoor dat je de stad echt ervaart. Ook kan je een boottocht maken op de grachten.

4. De Heineken Experience
Heineken is een grote naam in de bierwereld. Het wordt dan ook geëxporteerd naar verschillende landen in de uithoeken van de wereld. Wanneer je buitenlandse vrienden dan ook zo dicht bij de bron zitten, dan kan je niet anders dan ze mee te nemen naar de Heineken Experience. Dit is een museum toegewijd aan Nederland’s bekendste bier. Het museum is gehuisvest in de voormalige Heineken brouwerij, maar de locatie was niet meer geschikt voor de grote vraag die het bier heeft, om maar niet te spreken over de moeilijke locatie in het midden van de stad. Tegenwoordig doet het pand dienst als een museum waar je kan leren over het proces van het brouwen van het bier, de geschiedenis ervan, en uiteraard, proeven van een biertje. Voor een rondleiding moet je heineken experience tickets kopen. De self guided tour maak je met de hulp van een app op je smartphone.

5. Keukenhof
Hoewel Keukenhof buiten Amsterdam is gelegen, kan je het gewoon niet nalaten om van de gelegenheid gebruik te maken een bezoek te brengen aan Keukenhof in 2018. Keukenhof opent dit jaar op 22 maart en is open voor bezoekers tot 13 mei. Gedurende deze periode worden miljoenen bezoekers verwacht die een bezoek brengen aan de 320000 vierkante meters aan bloemen. De tulpenvelden zijn het symbool van Nederland en in Keukenhof vind je dan ook de mooiste tulpentuinen. Om een bezoek te brengen aan deze bloementuinen, boek je je tickets best ruim op voorhand. Dit kan via de officiële website waar ook de openingsuren op komen te staan eens ze bekend zijn.

doorSIB Web redactie

Autostickers: maak rijdend reclame voor je onderneming

Autostickers: maak rijdend reclame voor je onderneming

Nederland heeft een recordaantal rijdende visitekaartjes: auto’s verrijkt met autostickers. Een effectieve manier om reclame te maken op de weg.

Er rijden momenteel ongeveer 8,2 miljoen auto’s rond in Nederland. Dat is bijna één voertuig op elke twee Nederlanders. En het opvallende is: er komen steeds meer bestelauto’s en bussen bij. In 2017 zijn dat er ruim 853 duizend, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is meer dan 10% procent van het totale aantal auto’s. 

Reclame
Met name eigenaren van bestelauto’s kiezen ervoor om met autostickers rijdend reclame te maken. Dat is een erg effectieve manier om potentiële klanten te bereiken, want je bevindt je vaak in de regio waar je actief bent. Daarnaast zorgt het voor een professionele uitstraling én herkenbaarheid.

Kwaliteit
De kwaliteit van autostickers is de laatste jaren erg toegenomen. Zodoende hoeven ondernemers de stickers slechts één keer aan te schaffen, waarna ze minimaal zeven jaar meegaan. Met je auto of bus door de wasstraat is ook geen enkel probleem. Alles blijft zitten. En werk je bijvoorbeeld als ZZP’er voor verschillende opdrachtgevers, dan is een magneetsticker voor op je auto of bus een veelgebruikte optie. Stevig vast terwijl je rijdt, maar wel weer makkelijk verwijderbaar en opnieuw te gebruiken.

Mogelijkheden
Een goede autosticker blijft mensen bij en geeft professioneel weer waar je bedrijf voor staat. Tegenwoordig zijn bijna alle denkbare ontwerpen mogelijk. Professionele designers weten precies de afmetingen van alle voertuigen die beschikbaar zijn en kunnen zo perfect op maat een ontwerp maken en stickers produceren. Vervolgens is het een kwestie van de stickers (laten) plakken en je steelt als ondernemer de show op de weg. Zelfs als je in de file staat.

Neem contact op met Businessstickers.nl om de mogelijkheden te bekijken!

doorSIB Web redactie

Voorzitter sollicitatiecommissie gezocht!

SIB-Amsterdam zoekt een lid voor in de sollicitatiecommissie! Binnenkort gaat de
sollicitatieprocedure voor het volgende verenigingsjaar van start. De sollicitatiecommissie
leidt deze zoektocht. In de sollicitatiecommissie moet, naast een lid van de RvA en een
bestuurslid, ook een ‘gewoon’ SIB-lid plaatsnemen.

Meer informatie:
De ALV zal uiteindelijk stemmen over wie van de geïnteresseerden in de
sollicitatiecommissie komt. Uiteraard mag een SoCo-lid zelf niet solliciteren voor een
bestuursfunctie. De sollicitatiecommissie wordt ieder jaar aangesteld om de gehele
sollicitatieprocedure voor het nieuwe bestuur te leiden. Dit betekent dat zij onder andere
verantwoordelijk zijn voor het uitzetten van de vacatures, de selectie van sollicitanten en het
afnemen van de sollicitatiegesprekken. Deze commissie bestaat uit een bestuurslid, een RvA-
lid en een ‘gewoon SIB-lid’. Dit ‘gewone SIB-lid’ zal tevens de voorzitter zijn van de
commissie. Het voorzitten van deze commissie is een leuke en unieke manier om betrokken te
zijn bij de toekomst van de vereniging. Voor deze functie zoeken we naar een geschikt SIB-
lid met een duidelijk beeld over wat hij/zij belangrijke eigenschappen vindt voor
bestuursleden en een bestuur in het algemeen.

In januari is er een extra ALV om dit lid te verkiezen en de gehele sollicitatiecommissie aan te
stellen. De commissie zal vanaf deze vergadering gelijk actief zijn tot aan de verkiezing van
het nieuwe bestuur aan het einde van de zoektocht.  Lijkt het jou leuk om deze plek in te
vullen of heb je nog vragen, stuur dan een mail naar: external@sibamsterdam.nl.

doorSIB Web redactie

De kracht van KennisDelen

De kracht van KennisDelen

De tentamenweek is in zicht en de studiestof torenhoog. Je vraagt jezelf af hoe je jezelf door die berg studiestof worstelt. Veel studenten herkennen zich hierin, maar geen nood! Met ruim 645 samenvattingen is het via KennisDelen mogelijk om dé samenvatting te vinden die jij nodig hebt om jouw tentamen succesvol af te ronden. Daarnaast biedt dit online platform jou de mogelijkheid om jouw eigen samenvatting(en) te verkopen. Dat levert jou een leuke bijverdienste op!

Samenvattingen
Als student zijnde ontkom je er bijna niet aan: samenvatten. Dat vergt nogal wat vaardigheden én tijd. Op KennisDelen zijn maar liefst 645 samenvattingen te vinden. Deze zijn geschreven door ruim 800 studenten van meer dan 2.300 opleidingen. Grote kans dat de samenvatting die jij zoekt hiertussen staat! Het is zelfs gebleken dat studenten zo’n vijf keer sneller studeren met behulp van een samenvatting.

Samenvattingen kopen
Het kopen van een samenvatting zorgt ervoor dat je uiteindelijk tijd bespaart. Het vinden van de juiste samenvattingen gaat snel en eenvoudig. Om de juiste samenvatting te vinden, gebruik je de zoekfunctie en filters in de database van KennisDelen. De koop van een samenvatting duurt slechts enkele minuten, waarbij je jezelf niet verplicht hoeft te registreren. Niet veel later heb jij een e-mail met de downloadlink naar de samenvatting. Wanneer je niet tevreden bent over de samenvatting die jij hebt gekocht, wordt het geld teruggestort op jouw rekening. Naast een goede samenvatting zijn er in de database ook oefentoetsen te vinden. Dus of je nu op zoek bent naar een samenvatting of oefentoets, neem snel een kijkje op KennisDelen.org!

Samenvattingen verkopen
Wellicht dat de samenvatting die jij zoekt niet in de database van KennisDelen te vinden is. Dit biedt jou de gelegenheid om zelf een samenvatting te schrijven. Op deze manier deel jij jouw kennis met medestudenten en beschik jij over een leuke bijverdienste! Door jouw samenvatting te verkopen via KennisDelen, verdien je meer per document dan bij andere platforms. In tegenstelling tot samenvattingen kopen, gaat samenvattingen verkopen wel gepaard met een verplichte registratie. Dit is echter geheel gratis én anoniem! Daarnaast zijn documenten in verschillende categorieën – denk aan samenvattingen, aantekeningen en/of oefentoetsen – te maken én bepaal je zelf jouw verkoopprijs.

De voordelen van KennisDelen op een rij
KennisDelen biedt ongelofelijk veel mogelijkheden voor jou als student! Denk maar aan:

 • Het kopen van een goede samenvatting, passend bij jouw studie, zonder verplichte registratie;
 • Binnen enkele minuten is jouw gekochte samenvatting direct te downloaden;
 • Registreer jezelf gratis én anoniem en verkoop jouw samenvattingen aan medestudenten;
 • Bepaal zelf de verkoopprijs voor jouw samenvatting;
 • En tot slot: verdien meer per document!

Dus voorkom hertentamens en studeer vijf keer sneller met een samenvatting van jouw medestudent! Of: help jouw medestudenten de tentamens te halen door jouw samenvatting aan te bieden en gun jezelf een leuke bijverdienste!

 

https://kennisdelen.org/

doorSIB Web redactie

Half yearly membership

New: Half yearly membership!

You can become a half yearly member now, from 1 September until 1 February of each academic year. This membership costs only 29 euros and offers you every advantage SIB-members has: going to lectures, excursions and trips and of course the weekly drink and other social activities throughout the year!

Become a member

 

doorSIB Webredactie

Leven in een studentenhuis: de voor- en nadelen

Leven in een studentenhuis: de voor- en nadelen

Vol energie en enthousiasme begin je aan een nieuwe studie in een nieuwe stad. Dit is het moment om te laten zien wat je in huis hebt! Natuurlijk draait je studententijd niet alleen maar om het studeren. Je krijgt de kans om ontzettend veel nieuwe mensen te leren kennen en om een heel nieuw leven op te bouwen in een stad die je misschien nog niet kent. De zoektocht naar een kamer is meestal de eerste stap in dit avontuur. Vooral in Amsterdam is het niet makkelijk om een kamer te vinden. De vraag is ook waar je naar op zoek bent.

Wil je een eigen containerwoning aan de rand van de stad? Of zoek je het liever dichter bij het centrum? Een studentenhuis is een van de meest gebruikelijke manieren om op kamers te gaan. Wil je weten of een kamer in een van deze huizen iets voor jou is? Hier vind je een aantal voor- en nadelen.

De voordelen
Je studententijd is voor het grootste deel een tijd vol sociale activiteiten. Door in een studentenhuis te wonen, krijg je vanaf het eerste moment al de kans om leuke nieuwe mensen te leren kennen. Voor veel studenten zijn hun huisgenoten hun beste vrienden. Met een aantal gezellige mensen in huis maak je er altijd een feestje van. Ook is het praktischer om met meerdere mensen samen te wonen. Je kunt elkaar helpen met het opruimen van het studentenhuis (al gebeurt dat meestal minder vaak dan je misschien zou willen) en ook kosten met elkaar delen. Zo ben je bijvoorbeeld goedkoper uit wanneer je energiekosten kunt delen met je medebewoners. Samen kunnen jullie de energie vergelijken zodat jullie de beste deal hebben en zo voordelig mogelijk kunnen verwarmen en verlichten. Je kunt niet alleen je energie vergelijken, maar ook andere vaste lasten onder de loep nemen zodat jullie meer geld over hebben voor leuke dingen. Verder is het natuurlijk ook heel fijn om samen met anderen te wonen en te eten. Er is altijd iemand in de buurt om samen mee te eten of om je hart bij te luchten als je een moeilijke dag achter de rug hebt – of als je gewoon zin hebt in gezelligheid.

De nadelen
Of je van het leven in een studentenhuis houdt, is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijkheid en het soort mensen waarmee je woont. Zo zou het leven in deze huizen misschien niet perfect voor je zijn als je introvert bent. Ben je iemand die aan het einde van de dag het liefste volledige rust om zich heen heeft? Dan kun je beter naar een kamer zoeken die echt van jezelf is. Een ander nadeel aan het leven in een studentenhuis is dat het vaak rommelig is. Wanneer je met meerdere mensen samenwoont, heb je ook spullen en rotzooi van meerdere mensen in huis. Hecht je veel waarde aan een net en opgeruimd huis? Dan kun je het beste op jezelf gaan wonen, of een studentenhuis zoeken waar duidelijke afspraken worden gemaakt over wie welke ruimte schoonmaakt en wanneer.

 

Hou je heel erg van gezelligheid en zit je bij SIB? Schrijf je dan in voor de citytrip naar Istanbul!
We gaan eind van het jaar.

doorSIB Web redactie

Bedrijfsprofiel Frisia Financieringen

Bedrijfsprofiel Frisia Financieringen

Met ruim 35 jaar ervaring is Frisia Financieringen een begrip in de wereld van kredietbemiddeling, gespecialiseerd in bemiddeling voor alle mogelijke vormen van consumptief krediet, veelal een doorlopend krediet of persoonlijke lening genoemd.

Al jaren biedt Frisia Financieringen de meest voordelige rentetarieven in de Nederlandse markt. Wij werken op basis van het zogenaamde ‘execution only’ concept, dit betekent dat u bij ons zelfstandig en volledig online een lening kunt afsluiten. Wij gaan daarbij uit van uw eigen kennis en ervaring. Wij bemiddelen zonder voorafgaand advies, en brengen hierbij ook geen afsluitkosten zoals bemiddelingskosten. Of u nu een nieuwe lening af wilt sluiten of de mogelijkheid wilt onderzoeken of uw huidige lening goedkoper kan, onze missie is om u het meest gunstige aanbod te doen. Wij werken met verschillende kredietverstrekkers samen waardoor wij voor elke persoonlijke situatie de meest voordelige en geschikte lening kunnen vinden.

Frisia Financieringen staat voor transparantie, kwaliteit en eerlijke service. Daarnaast bieden we zoals gezegd het meest scherpe rentetarief. Bekijk ook onze klantreviews om te zien wat anderen van ons vinden.

Waarom Frisia Financieringen?

 • Volledige online werkwijze
 • Scherp rentetarief en gunstige voorwaarden
 • U beslist zelf over uw nieuwe lening
 • U betaalt geen afsluitkosten

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Het aanvragen van een offerte kost weinig moeite en is gratis, daarnaast is de offerte geheel vrijblijvend en staat het u uiteraard geheel vrij om hier wel of niet gebruik van te maken.

Bedrijfsgegevens van Frisia Financieringen

Frisia Financieringen is een handelsnaam van NR7Finance B.V. en is gevestigd Onder de Toren 34, 8302BV Emmeloord. NR7Finance B.V. is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 529.59.716.

Benieuwd naar uw mogelijkheden, heeft u een vraag of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Meer informatie kunt u vinden op onze website en u kunt ook gewoon even bellen met onze klantenservice op nummer 088 777 23 33.