Leven in een studentenhuis: de voor- en nadelen

doorSIB Webredactie

Leven in een studentenhuis: de voor- en nadelen

Leven in een studentenhuis: de voor- en nadelen

Vol energie en enthousiasme begin je aan een nieuwe studie in een nieuwe stad. Dit is het moment om te laten zien wat je in huis hebt! Natuurlijk draait je studententijd niet alleen maar om het studeren. Je krijgt de kans om ontzettend veel nieuwe mensen te leren kennen en om een heel nieuw leven op te bouwen in een stad die je misschien nog niet kent. De zoektocht naar een kamer is meestal de eerste stap in dit avontuur. Vooral in Amsterdam is het niet makkelijk om een kamer te vinden. De vraag is ook waar je naar op zoek bent.

Wil je een eigen containerwoning aan de rand van de stad? Of zoek je het liever dichter bij het centrum? Een studentenhuis is een van de meest gebruikelijke manieren om op kamers te gaan. Wil je weten of een kamer in een van deze huizen iets voor jou is? Hier vind je een aantal voor- en nadelen.

De voordelen
Je studententijd is voor het grootste deel een tijd vol sociale activiteiten. Door in een studentenhuis te wonen, krijg je vanaf het eerste moment al de kans om leuke nieuwe mensen te leren kennen. Voor veel studenten zijn hun huisgenoten hun beste vrienden. Met een aantal gezellige mensen in huis maak je er altijd een feestje van. Ook is het praktischer om met meerdere mensen samen te wonen. Je kunt elkaar helpen met het opruimen van het studentenhuis (al gebeurt dat meestal minder vaak dan je misschien zou willen) en ook kosten met elkaar delen. Zo ben je bijvoorbeeld goedkoper uit wanneer je energiekosten kunt delen met je medebewoners. Samen kunnen jullie de energie vergelijken zodat jullie de beste deal hebben en zo voordelig mogelijk kunnen verwarmen en verlichten. Je kunt niet alleen je energie vergelijken, maar ook andere vaste lasten onder de loep nemen zodat jullie meer geld over hebben voor leuke dingen. Verder is het natuurlijk ook heel fijn om samen met anderen te wonen en te eten. Er is altijd iemand in de buurt om samen mee te eten of om je hart bij te luchten als je een moeilijke dag achter de rug hebt – of als je gewoon zin hebt in gezelligheid.

De nadelen
Of je van het leven in een studentenhuis houdt, is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijkheid en het soort mensen waarmee je woont. Zo zou het leven in deze huizen misschien niet perfect voor je zijn als je introvert bent. Ben je iemand die aan het einde van de dag het liefste volledige rust om zich heen heeft? Dan kun je beter naar een kamer zoeken die echt van jezelf is. Een ander nadeel aan het leven in een studentenhuis is dat het vaak rommelig is. Wanneer je met meerdere mensen samenwoont, heb je ook spullen en rotzooi van meerdere mensen in huis. Hecht je veel waarde aan een net en opgeruimd huis? Dan kun je het beste op jezelf gaan wonen, of een studentenhuis zoeken waar duidelijke afspraken worden gemaakt over wie welke ruimte schoonmaakt en wanneer.

 

Hou je heel erg van gezelligheid en zit je bij SIB? Schrijf je dan in voor de citytrip naar Istanbul!
We gaan eind van het jaar.

Over de auteur

SIB Webredactie administrator